Lütfen Fiyat Sorunuz |
Yatırımın Teşviki Ne Demektir?
Yatırımları teşvik etmek amacıyla 4 ana bileşenden oluşan bir yatırım teşvik sistemi oluşturulmuştur. Bu sistemler:
Yatırımın büyüklüğü, yatırımın yapılacağı sektör ve bölgeye göre, bir yatırım yukarıda belirlenen sistemlerden bir tanesinden faydalanmaya hak kazanır. Her bir sistemin altında yararlanılacak destek unsurları ve çeşitleri belirlenmiştir. Öncelikle bu destek unsurlarından bahsetmek gerekirse:
Alınan teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve/veya yurt dışından alınacak olan makine ve teçhizatlar katma değer vergisinden muaftır. Türkiye’deki katma değer vergisi oranı (KDV) %18’dir.
Örnek vererek açıklamak gerekirse 100.000 ABD Dolarına alınacak olan bir CNC için 18.000 ABD Doları katma değer vergisi vermek gerekirken; bu CNC teşvik belgesi kapsamında alınırsa yatırımcı bu vergiden muaf tutulacaktır. Yani alınacak CNC’nin faturası %18’lik KDV’den muaf olarak kesilecektir.
Alınan teşvik belgesi kapsamında yurt dışından alınacak olan makine ve teçhizatlar gümrük vergisinden muaftır. Türkiye’nin diğer ülkelere uyguladığı ortalama gümrük vergisi oranı %2 civarındadır.
Örnek vererek açıklamak gerekirse 100.000 ABD Dolarına Tayvan’dan ithal edilecek bir CNC için 2.000 ABD Doları gümrük vergisi vermek gerekirken; bu CNC teşvik belgesi kapsamında alınırsa yatırımcı bu vergiden muaf tutulacaktır. Yani alınacak CNC Gümrüklerden giriş yaparken bu tutar ödenmeyecektir.
Türkiye’de Kurumlar Vergisi %20 olarak uygulanmaktadır.
Teşvik Mevzuatında, Vergi İndirimi kapsamında 2 önemli terminoloji tanımlanmıştır. Bunlar:
Alınan teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken asgari ücrete tekabül eden Sigorta Primi İşveren Hissesi’nin, Devlet tarafından karşılanmasıdır. 2013 Ocak-Haziran dönemi için bu meblağ 190,8 TL’ye tekabül etmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken 2 husus vardır:
Alınan teşvik belgesi kapsamında kullanılan krediler için finans kuruluşlarından alınan kredilerin faiz tutarlarının, belirlenen miktarlarda indirilmesidir. Bir örnekle açıklamak gerekirse,%3 oranındaki faiz desteği kapsamında (TL), finans kuruluşundan yıllık %12 faiz oranı ile alınan TL kredisi için yatırımcı %9 oranında faiz ödeyecek, geri kalan %3 ise Devlet tarafından ödenecektir. 500 Bin TL ile 900 Bin TL arasında belirlenen üst sınırları vardır (Devlet tarafından ödenecek destek üst sınırı).
Alınan teşvik belgesi kapsamında yapılacak yatırım için yatırım yerinin tahsis edilmesidir. Usul ve esaslar Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmekte ve yürütülmektedir.
Alınan teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken asgari ücrete tekabül eden Gelir Vergisi Stopajının Devlet tarafından karşılanmasıdır. 2013 Ocak-Haziran dönemi için bu meblağ 124,7 TL’ye tekabül etmektedir. Sadece 6. Bölgedeki yatırımlar için uygulanmaktadır.
Alınan teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken asgari ücrete tekabül eden Sigorta Primi İşçi Hissesinin Devlet tarafından karşılanmasıdır. 2013 Ocak-Haziran dönemi için bu meblağ 137 TL’ye tekabül etmektedir. Sadece 6. Bölgedeki yatırımlar için uygulanmaktadır.
Alınan teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırım tutarın 500 Milyon TL’nin üzerinde olan Stratejik Yatırım sisteminden faydalanan yatırımların bina inşaat harcamaları kapsamında ödedikleri KDV’nin iade edilmesidir.
Diğer Özellikler | |
---|---|
Stok Kodu | 45 |
Marka | BELGE |
Stok Durumu | Var |
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.